Passief-rusthuis, Froyennes

Het grootste passief-rusthuis in België met SureSeal-EPDM dakrubber.

In Froyennes, bij Doornik, wordt het voormalige Château d’Arbrassart verbouwd tot het grootste passief-rusthuis van België. Het project bestaat uit de renovatie en nieuwbouw van appartementen en een rusthuis. Het gebouw is één van de grootste houtskeletbouwconstructies in Europa. Echte wereldtop in technologie in houtskelet! Voor de dakafdichting koos de bouwheer voor SureSeal-EPDM.

                            Passief-rusthuis Froyennes met SureSeal-EPDM  

De nieuwe, centrale Residentie Marcel Marlier omvat een totale bewoonbare oppervlakte van zo’n 11.000 m2, verdeeld over 4 verdiepingen. Het oorspronkelijk kasteel, gelegen aan de straatkant, blijft behouden en huisvest personen met een beperking. In dezelfde stijl werd een tweede gebouw opgetrokken dat voldoet aan de meest recente technische en ecologische voorschriften. Het ontwerp is geïnspireerd op dat van het oude kasteel: een centraal gebouw verbindt de oude vleugel met de nieuwbouw van 4 verdiepingen. Een derde fase van het project omvat de bouw van appartementen met plaats voor gezinnen met kinderen. Het volledige project was eind 2016 afgewerkt. 

De architecten kozen voor de bouw van het passief-rusthuis bewust voor duurzame materialen: kwaliteitsvolle en energiezuinige producten zodat het er voor de bewoners aangenaam vertoeven is. Het gebouw is uitgerust met de laatste nieuwe energiereductietechnieken: single geothermische systemen voor het verwarmen van water, als isolatie werd gekozen voor houtwol en er is een geïntegreerd de-icing systeem van de toegangswegen ontwikkeld voor de ondergrondse parkeergarage. Innovatieve technologieën die van deze site een uniek voorbeeld in de wereld te maken. Voor de dakafdichting van de platte daken (1200 m2) werd dan ook gekozen voor SureSeal-EPDM, voor de waterdichting van de ondergrondse parking koos men voor Tridex-EPDM.

                                   Passief-rusthuis in Froyenne met SureSeal-EPDM          Passief-rusthuis in Froyenne met SureSeal-EPDM

SureSeal EPDM dakrubber

Het eenlaagse dakrubbersysteem, SureSeal-EPDM, is robuust materiaal. SureSeal verzekert een levensduur van minstens 50 jaar en is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagelstormen. SureSeal vormt bouwtechnische oplossingen met de hoogste
beschermingsfactor
zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. SureSeal membranen kunnen volledig verlijmd of met ballast geplaatst worden. Bij deze werf is gekozen om de SureSeal te verkleven met Sprayfix contactlijm. De dakdekker heeft overigens gekozen voor SureSeal Pre-Tape, waarbij de naadverbinding reeds voorzien werd bij productie: met dit systeem worden naden tot 70% sneller geplaatst.

Het gebouw omvat 50 woonservice-appartementen: 60-plussers wonen, onafhankelijk van elkaar, maar in een omgeving waar verschillende diensten worden aangeboden aangepast aan hun behoeften. “We wilden dat elk woongedeelte toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit,” licht François Marlier toe. “Elk appartement heeft een keuken, maar de site heeft ook een grote gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners kunnen komen eten. Er is een klein zwembad beschikbaar en een patio op het binnenplein vormt een klein park.”

                                                                                 Passief-rusthuis Froyennes met SureSeal-EPDM

Tridex EPDM als waterdichting voor 840 m2 ondergrondse parking 

Voor het waterdicht maken van de ondergrondse parking werd een Tridex-membraan van 840 m2 in 1 stuk gebruikt. EPDM-rubber is uitermate geschikt voor de afdichting aan ramen, dorpels, gevel elementen, funderingen, spouwmuren en kelderwanden. EPDM is licht in gewicht en snel en eenvoudig aan te brengen. De EPDM-rubber wordt als waterdichting tegen opstijgend vocht en als waterkering op de funderingen of op het ondergrondse metselwerk aangebracht. Het gebruik van Tridex kan hier gezien worden als een soort groendak: bovenop de ondergrondse parking is een park aangelegd.